Geboorte van Jasmijn 01-05-2016

Het geboorte verhaal van Jasmijn

Op 12 januari 2016 krijg ik een email van Koen waarin hij zichzelf en zijn Paulette netjes voorstelt en daarbij de vraag of ik nog mogelijkheden heb in mei de geboorte van hun tweede dochter vast te leggen.
Omdat ik in die tijd nog plek heb, maken we een afspraak voor 20 januari.
Wat een gezelligheid die avond. Floortje, hun eerste dochter, dartelt lekker rond en wij praten voornamelijk over bad eendjes. ☺
De geboorte zal namelijk plaats gaan vinden in bad, lekker bij Paulette en Koen thuis.
We lopen alle scenario’s zoals een eventuele uitwijking naar het ziekenhuis en OK door en ik krijg alle gegevens.
We bespreken wat zij graag in beeld willen en wat vooral niet. Floortje zal waarschijnlijk niet thuis zijn. Maar wel willen zij graag de ontmoeting met haar zusje vast gelegd hebben.
Paulette heeft een heftige geschiedenis als het gaat om haar eerste zwangerschap en de tijd hierna en kijkt best op tegen alles. Dit heeft z’n weerslag op deze zwangerschap. Het is moeilijk en zwaar.
Na het gesprek nemen Koen en Paulette even bedenk tijd of zij mij bij de geboorte willen.
Het antwoord hierop volgt al snel, Koen staat ineens met een kaart voor de deur waarin zij mij vertellen dat ze me graag bij de geboorte willen hebben. Zo leuk hoe ze dit aanpakken!

Ik heb zo’n respect voor deze 2 mensen gekregen, hoe zij zich door de rest van de zwangerschap heen geslagen hebben. Koen wat ben jij een goeie papa en een geweldige partner! Paulette, je bent een kanjer, wees trots op jezelf!
Op 4 april krijg ik een berichtje van Koen dat hij heel graag wil dat Paulette een zwangerschapsshoot laat maken bij mij. Om straks met een goed gevoel terug te kunnen kijken op deze zwangerschap.
Dat gaan we regelen, Paulette is het ermee eens.
Samen met Floortje gaan we op 11 april naar het strand.
Weer zie ik een enorm liefdevol gezin, waarin Floortje het stralende middelpunt is. Wat een ontzettend schattig meisje. Wat deed ook zij het goed!
We hebben een mooie reportage kunnen maken, Paulette wat ben je een mooie vrouw!

Paulette zwanger klein-8257

Koen en Paulette houden mij op de hoogte van alles, ik krijg foto’s van het bad als dat gearriveerd is en het bad in actie met Floortje en alle bad eendjes erin. We grappen en grollen over hoe het zal gaan, maar uiteindelijk weet niemand hoe het echt zal gaan.

Ondertussen (27 april) is Paulette een keertje opgenomen in het ziekenhuis om haar rust te krijgen. Ze werd maf van de jeuk en merkte dat ze geen rust had. Even is er de vraag of ze ingeleid wordt, maar dat gebeurd toch niet. Paulette wil zo graag thuis in bad bevallen. De verloskundige doet er alles aan om die droom te verwezenlijken.
Ondertussen komen Paulette en ik erachter dat we wat overeenkomsten hebben, we houden beide niet van koken, maar wel van sushi! We spreken af dat als ik de foto’s kom laten zien we lekker sushi bestellen!
Op 29 april wordt Paulette succesvol gestript. Op 30 april wordt ze nog een keer gestript en in de avond zijn om 22 uur de vliezen gebroken. Er is nog niet veel weeën activiteit dus we spreken af dat we allemaal gaan proberen te slapen.
Op 1 mei om 1.08 uur krijg ik een telefoontje, Koen. Met de vraag of ik die kant op kan komen, want de weeën volgen zich sneller op. Omdat Koen zeer relaxed klinkt, kijk ik mijn tas nog een keer goed na, nadat ik wakker ben geworden en ga kalm aan richting Paulette en Koen.
Op het moment dat ik daar binnenstap, heb ik niet het idee dat we aan het begin zitten. Paulette is helemaal in haar eigen wereld en zit op een stoel. Daar wil ze niet meer vanaf. De verloskundige en Koen schuiven de stoel richting de kamer waar het bad staat. Daar wil Paulette echt niet van haar stoel af. Ze heeft pijn en veel weeën. De verloskundige spreekt haar even streng maar lief toe. Ze verteld haar dat ze graag in bad wilt bevallen, maar dat ze dan toch echt van haar stoel af moet komen en in bad moet gaan, anders gaat dat niet gebeuren. Koen en zij helpen Paulette met in bad stappen.
Er is geen moment van op adem komen meer, dit kleine meisje gaat zeer snel geboren worden.
Ik fotografeer wat ik zie. Wat bijzonder weer!
Een paar weeën terwijl Paulette op haar knieën in het bad zit en leunt op de rand. Dit is wel ok. Maar ze heeft persdrang en aan de andere kant van het bad zie ik haartjes tussen de benen van Paulette van een koppie. Ik geef een seintje aan Annette (de verloskundige) dat ik denk dat het eraan komt. Paulette moet draaien, anders kan ze haar meisje niet zelf geboren zien worden en aanpakken, wat ze zo graag wilt. Weer wordt ze even streng toegesproken, wat wederom helpt. Annette je bent geweldig!
Niet veel later om 1.56 uur (er is nog even wat onduidelijkheid over het tijdstip omdat niemand eigenlijk op de klok gekeken heeft, maar naar aanleiding van de foto’s kunnen we toch het tijdstip vaststellen) wordt kleine Jasmijn geboren.
Annette verteld Paulette dat als ze jasmijn nog in het water wilt bewonderen, ze haar bewust onder water moet houden. Iets heel tegen natuurlijks, maar eenmaal uit het water kan ze niet meer terug.
Paulette doet wat haar gezegd wordt en geniet van dat moment. Koen is zo verwonderd, prachtig om te zien. Hij straalt trots uit en kust zijn Paulette. Wat een mooi moment.
Op het moment dat Jasmijn boven water gehaald wordt, mag ze bij Paulette in het warme water liggen. Ze opent haar oogjes en kijkt naar haar papa en mama.
Bij mij schieten de tranen in mijn ogen, maar ik slik ze weg.
Een tijdje zitten ze zo met z’n drieën. Het ziet er goed uit! De placenta wordt netjes geboren en de navelstreng doorgeknipt.
Jasmijn mag even bij Koen, Paulette wordt afgedroogd en mag lekker in bed gaan liggen.
Daar wordt de placenta uitgebreid bewonderd en ik leg hem nog vast. Ook worden de gebruikelijke testjes met Jasmijn gedaan.
Jasmijn drinkt gelijk bij mama, dat gaat goed.
Omdat het nog niet super laat is, besluit ik rond 3en naar huis te gaan en we spreken af dat ik (het is ten slotte in Spijkenisse dus lekker dicht bij) de volgende dag terug kom om de ontmoeting met Floortje vast te leggen.
Ik schaam me een beetje, want zodra Floortje de trap op komt, roept ze “Heeeeey Joyce!!!” en ik word uitgebreid verwelkomt. Zo schattig. Ze moet nog erg wennen aan haar zusje, maar dat komt helemaal goed.
Jasmijn je komt in een warm nest terecht en ik vind het een eer dat ik bij jouw geboorte aanwezig mocht zijn!

Liefs Joyce