Ervaringen van vaders

Wat vinden de papa’s er nou eigenlijk van?

Omdat ik regelmatig te horen krijg dat aanstaande mama’s heel graag een geboortereportage willen, maar de toekomstige vader twijfelt of het niet wilt, ga ik de komende tijd ervaringen online zetten van papa’s die mij ingehuurd hebben als geboortefotograaf.
Heel graag laat ik hun beleving lezen aan twijfelende vaders. En ik hoop dat moeders deze ervaringen laten lezen aan hun partner.

De eerste die zijn ervaring deelt is Michiel, papa van Thomas.

De geboortefotograaf bij onze bevalling

Natuurlijk ging ik zelf foto’s maken bij de geboorte van onze zoon! Maar toen zagen we bij een kennis iets over een geboortefotograaf. Nieuwsgierig als we zijn hebben we ons daar wat in verdiept. Ik kwam tot de conclusie dat zelf foto’s maken bij een bevalling maar heel beperkt kan. Tijdens een wee, de bevalling zelf of wanneer ik m’n kind in m’n armen zou hebben kon ik immers niet “even wachten…” roepen om een camera te pakken.

Toch was ik niet gelijk om, want ik moest wel even wennen aan het idee dat er een vreemde bij de bevalling zou zijn. Ook zijn we beiden niet zo van het gefotografeerd worden, we maken liever zelf foto’s zonder er zelf op te komen. Maar we hadden ook een positieve ervaring als herinnering: onze bruiloft, waar we genoten hebben van de dag én met plezier terugkijken naar de fotoreportage die we door een professionele fotograaf lieten maken.

We bekeken wat foto’s van geboortefotografen en specifiek die van Joyce. Al met al vonden we het hele mooie, stijlvolle en respectvolle foto’s waar niets in terugkwam dat ik zelf ook niet vastgelegd zou willen hebben.
Helemaal gewend aan het idee was ik (en waren we) nog niet, dus een kennismaking met Joyce werd gepland.

In een prettig en open gesprek kwamen wij wat meer te weten over de werkwijze van Joyce en bevroeg zij ons over onze ideeën en wensen, en over wat we niet wilden. Achteraf keken we terug op een prettig gesprek en trokken we de conclusie dat het ons heel mooi leek om het bijzondere moment van de geboorte van onze zoon vast te laten leggen door een professionele fotograaf. De kosten waren niet niks, maar de indruk van Joyce en haar foto’s die we gezien hebben waren zo positief dat we dit er graag voor over hadden.

Toen tijdens de geboorte de inleiding eenmaal goed op gang was werd Joyce opgetrommeld. Ze begon vrijwel direct met fotograferen en legde de weeën vast zoals wij ze beleefden: mijn vrouw doorstond ze en ik probeerde haar te steunen, maar voelde me vrij machteloos.

Omdat niet alles gaat zoals je vooraf hebt bedacht werd de geboorte uiteindelijk een keizersnede. Omdat er in ‘ons’ ziekenhuis geen ruimte was voor een fotograaf in de operatiekamer, begeleidde Joyce ons tweeën tot de deuren en stond ze er klaar met haar camera toen we met z’n drieën weer terug kwamen.

Eenmaal terug op de kraamkamer ging het fotograferen door, al merkten wij daar als trotse ouders vrijwel niets van. Achteraf zagen we veel foto’s van onze zoon en onszelf van momenten waarop we geen idee hadden dat Joyce ze had opgemerkt, en kregen we opnieuw een brok in de keel bij het zien van die ene foto van het moment waarop ik zei “Mevrouw, hier is uw zoon” en als nieuwbakken vader onze net voor het eerst door mij aangeklede baby aan zijn moeder gaf.

Joyce heeft de geboorte prachtig vastgelegd, we zijn ontzettend blij dat we de keuze voor een geboortefotograaf en voor haar specifiek hebben gemaakt! De kosten waren aanzienlijk, wat we ervoor terugkregen is het dubbel en dwars waard geweest!