Ervaringen van vaders; deel 2

Nadat vorige week het verhaal van de vader van Thomas heel vaak gelezen is, volgt hier deel 2.

De beleving vanuit Koen.

Geboortefotograaf

Ver voordat de bevalling ook maar enigszins in het zicht was, had mijn vriendin (Paulette) het er al over. Een geboortefotograaf. Iedereen kent natuurlijk de fotograaf voor je bruiloft, maar een geboortefotograaf is nog niet erg bekend. Ik wist zelf in eerste instantie ook nog niet zo goed wat ik er van moest vinden, maar ik wil graag is kijken wat het betekend. Na wat Google werk kwam ik er al snel achter. Vele foto’s zijn er te vinden van bevallingen. Op een mooie manier vastgelegd. Maar als er één ding is waar ik niet van hou, is op de foto gezet te worden.

We gingen samen op zoek en kwamen bij terecht bij het “Nederlands Collectief van Geboortefotografen”. Bij dit collectief zijn verschillende fotografen aangesloten en je hebt de mogelijkheid om er één te vinden bij jou in de buurt. Na zorgvuldig de website te hebben bekeken, hebben we besloten een afspraak met Joyce te maken.

Na een tijdje kwam Joyce langs en wat een fijn gesprek was het. Ik begon er steeds meer de voordelen van in te zien. Joyce liet prachtige foto’s zien van voorgaande bevallingen. Zulke foto’s krijg ik zelf niet voor elkaar! De volgende dag waren we er over uit: dit willen wij ook!

We spreken nog een keer met Joyce af om het een en ander door te spreken. Over wat wij graag wel en vooral ook wat niet de op foto willen hebben Alles wordt aandachtig genoteerd en achteraf krijgen we een rapport met alle gegevens erin.

Richting de bevalling hebben we steeds meer contact met de Joyce. Zo blijft zij op de hoogte over de ontwikkelingen rondom de bevalling.

En dan is het eindelijk is het zover: de bevalling! Ik bel de verloskundige met de statistieken over de weeën. Zij komt onze kant op en ik vraag haar advies of ik Joyce ook moet bellen. Ze adviseert om dat maar wel te doen. Dus ik bel Joyce (1 uur ’s nachts) en kennelijk kom ik rustig over, maar ze komt onze kant op. Ongeveer 5 minuten na de verloskundige belt Joyce aan. Ze schrikt nogal in hoeverre de bevalling onderweg is maar pakt snel haar spullen uit en begint direct met foto’s te maken. Ik merk de eerste paar minuten dat ze aanwezig is, maar daarna leg ik mijn focus direct weer bij Paulette. Die heeft mij ondersteuning nodig tijdens de bevalling. De bevalling vordert best wel snel en een uur nadat ik Joyce heb gebeld, wordt onze dochter Jasmijn geboren. Nog steeds heb ik weinig gemerkt van dat de foto’s worden gemaakt, maar na de bevalling komt er iets meer rust om even een beetje met elkaar te praten. Ik moet vooral lachen om het gesprek over het licht in de kamer tussen Joyce en de verloskundige.

We hadden afgesproken om ook foto’s met Floortje (onze oudste dochter) en Jasmijn te laten maken. Aangezien het 3 uur ‘s nachts was leek ons dat niet het meest juiste moment. We maken met Joyce een afspraak om dat de volgende ochtend te doen. Om 9 uur staat ze weer bij ons voor de deur. We praten nog een beetje na over de bevalling en ze laat alvast wat foto’s op de camera zien. Floortje wordt door haar tante thuis gebracht en gaat ook naar boven om bij Jasmijn te kijken. Maar kennelijk is Joyce toch zo gezellig, dat vooral de aanwezigheid van Joyce door Floortje wordt opgemerkt. Uiteindelijk maken we nog een aantal mooie en lieve foto’s met deze eerste ontmoeting en zeggen elkaar na een tijdje weer tot ziens.

Na een aantal weken komt Joyce langs met de foto’s. Onder het genot van wat Sushi bekijken we de foto’s. Het zijn prachtige foto’s geworden en ik ben echt enorm blij hiermee. We praten nog weer wat verder na over de hele ervaring en de bevalling. Ik ben zo blij dat ik zelf niet heb hoeven tobben om foto’s te maken maar gewoon volledig mijn aandacht bij Paulette kon houden. Ook geen zorgen of er wel genoeg batterij in de camera was, of dat het geheugenkaartje niet vol zou zitten. En misschien nog wel het meest fijne, geen zorgen over nabewerking van de foto’s. Want het maken van foto’s is 1 ding, maar de nabewerking kost minstens zoveel tijd.

Joyce: nogmaals enorm bedankt voor de prachtige foto’s!

Deze diashow vereist JavaScript.