Bas 16-08-2017

Op 14 juni krijg ik een email van Mirjam en Jeroen of we een kennismaking kunnen plannen om te kijken wat de mogelijkheden zijn voor een geboortereportage. Natuurlijk maak ik hier tijd voor vrij en zo spreken we af in Sliedrecht bij hun thuis en hebben we een heel relaxed gesprek waarin Mirjam en Jeroen alle vragen die ze willen stellen, beantwoord krijgen.
Er is vertrouwen wederzijds en ze besluiten dat ik degene ben die de geboorte van hun 2e kindje vast mag leggen.
En niet alleen dat, we gaan ook een zwangerschapsreportage maken en een tijdje na de geboorte ook een lifestyle shoot bij hen thuis.
Wat ben ik blij dat ik dit mag doen voor hun! Zo’n leuk en lief gezin. Met kleine Lianne met haar grappig blonde haartjes! Wat een lief meisje!
Op 26 juli doen we de shoot, de resultaten zijn top! Lianne werkte super goed mee en zelfs Jeroen is blijven plakken op de foto.

Op 28 juli in de ochtend stuur ik een paar foto’s als preview aan Mirjam per whatsapp en ze belt mij direct op.
Totaal overstuur en ze kan amper praten. Ze verteld me dat ze die avond ervoor te horen heeft gekregen dat haar broer is overleden.
Ik luister naar haar en probeer mijn hulp aan te bieden o.a. door te zeggen dat als ze een fotograaf voor de uitvaart zoeken, ze mij mogen inschakelen.
Een paar dagen later geeft ze aan graag van dit aanbod gebruik te willen maken.
Zo ga ik op vrijdag 4 augustus naar Arnhem (daar zijn Mirjam en haar broer opgegroeid) er nemen veel vrienden, familie, het gezin en zijn vrouw en zoontje van 8 maanden op een prachtige en emotionele manier afscheid. Ik probeer zoveel mogelijk vast te leggen en hen een mooie herinnering te geven voor later.

Wat een bizarre wending. Wie had gedacht dat ik op deze manier dit lieve gezin ook nog van dienst kon zijn.

In de nacht van 15 op 16 augustus om 3 uur krijg ik van Mirjam een whatsapp bericht dat ze al eventjes weeën heeft maar ik nog kan proberen te gaan slapen.
Rond 5 uur blijken de weeën toch wel heel regelmatig te komen en beginnen ze ook pijnlijk te worden.
Na nogmaals contact te hebben gehad, besluiten we dat ik naar Sliedrecht kom omdat het toch wel rap lijkt te gaan.
Mirjam is bij Lianne in het ziekenhuis bevallen, maar wil nu graag thuis in bad bevallen.
Omdat de geboorte van Lianna heel goed verliep, heeft ze alle vertrouwen dat deze bevalling ook zonder problemen zal verlopen.
Als ik bij hen aankom, is Mirjam nog erg helder, alleen tijdens de weeën moet ze zich even concentreren.

Ze loopt wat heen en weer in de woonkamer en tussen de weeën door werkt ze zelfs haar make-up nog bij en overlegt met Jeroen of Lianne naar opa en oma gaat of naar de peuterspeelzaal.
Opa en oma logeren tijdelijk in hun camper op een camping in de buurt, dus die zijn er in no-time.
Als Lianne opgehaald is, kan Mirjam zich helemaal focussen op de geboorte van dit kleine ventje. Jeroen zet de muziek van Norah Jones zachtjes aan, de sfeer is prachtig!
Wel is het erg emotioneel voor haar. Haar broer zou namelijk vandaag 39 jaar zijn geworden. Zo nu en dan komt het enorme gemis naar boven en vloeien er tranen.
Tegen 7 uur gaat Mirjam het bad in en dat voelt fijn. Het water zorgt voor ontspanning en wat verlichting van het gewicht van de buik.

Mirjam vangt de weeën zo goed op dat de ontsluiting goed vordert. In eerste instantie wil ze niet dat de vliezen gebroken worden, maar omdat dit toch net het laatste stukje ontsluiting kan geven en Mirjam de pijn te heftig vind worden, wordt toch besloten de vliezen te breken. Gelukkig kan dit in bad en is het vruchtwater schoon.
Vanaf dat moment worden de weeën nog heftiger. Mirjam kan geen fijne houding vinden en de verloskundige stelt voor dat Jeroen achter Mirjam gaat zitten in bad en haar zo kan ondersteunen.
Dit is prettig, wel gaat Mirjam nog even op handen en knieën, maar op het moment dat het zover is en ze mag gaan persen mag ze tegen Jeroen aanhangen.
Op deze manier gaat hun tweede kindje geboren worden.
Op het moment dat het hoofdje staat (hiervoor moest Mirjam nog even een draai maken) kan ze uitgebreid voelen aan de haartjes en hoofdje van dit mannetje. Op deze manier praat ze even tegen hem en verteld hem hoe enorm welkom hij is en hoe bijzonder het is dat hij zo thuis en in bad geboren gaat worden. Ik moet eerlijk zeggen dat ik hier een traantje bij weg pink. De lading van de dag is op dit moment weer enorm voelbaar.  Mirjam pakt hem zelf onder water aan als ook zijn armpjes, en de rest van zijn lijfje geboren wordt.
Samen kijken ze even naar hem onder water en zijn zo blij dat dit gelukt is! Gewoon thuis, in bad!

Hun zoon Bas is geboren en haalt zijn eerste teug adem boven water op het moment dat Mirjam hem op haar borst legt.
Het warme water zorgt voor een zachte overgang en hij is heel rustig.
Hij zit totaal onder de vernix (huidsmeer). Een klein, vettig kereltje dat amper zijn oogjes open krijgt door deze witte natuurlijke zalf.
Op deze manier blijven ze een tijdje zitten en wordt ook de placenta geboren.
Wat fijn dat dit allemaal zo goed verliep!
Mirjam en Jeroen gaan het bad uit en na een paar controles voor Mirjam en Bas is iedereen weer aangekleed. Mirjam en Bas gaan op bed liggen en gaan kijken of de borstvoeding al gaat lukken.
Ondertussen worden de opa’s en oma’s gebeld en natuurlijk belt Mirjam ook haar schoonzus.
Ze komen allemaal gelijk naar Bas kijken. Eerst Lianne die heel gul is met knuffels en cadeautjes en daarna de emotionele ontmoeting met de opa’s oma’s en schoonzus en het neefje van Lianne en Bas.
Wat ben je welkom Bas! En wat kom jij in een warm nest!

Na een paar weken ga ik terug naar Sliedrecht om een reportage bij hun thuis te maken. Ook praten we na over alles wat er gebeurd is.
Mirjam en Jeroen zeggen het enorm fijn te vinden dat alle foto’s in deze intense periode door 1 fotograaf gemaakt zijn en dat ze enorm tevreden met de resultaten zijn.
Lees hun recensie

Lieve Mirjam, Jeroen, Lianne en Bas,

Ik heb geen idee hoe ik moet omschrijven hoe bijzonder het was zo dicht bij deze periode van jullie leven te staan.
Ik wil jullie uit de grond van mijn hart bedanken voor het vertrouwen in mij.

Liefs Joyce

Vanwege privacy zijn namen veranderd en foto’s zonder herkenbare gezichten geplaatst.